lunes, 8 de noviembre de 2010

Noves tecnologíes i educació

Avuí he trobat el següent article al periódic EL PAIS, aquest m'ha fet reflexionar sobre les noves tecnologíes a l'escola.

Article


És indiscutible afirmar que les noves tecnologies s’han implantat en la nostra vida quotidiana, fent-ho també a l’escola. Internet i, sobre tot, l’ordinador s’han convertit en dues eines de treball indispensables per a fer front a les tasques escolars de qualsevol alumne. Però, s’utilitzen bé aquestes ferramentes? Sap un alumne com tirar la informació que és bona de la que no ho és? Estan els professors preparats per a fer front a aquesta “imposició” de les noves tecnologies? Son imprescindibles els ordinadors i l’Internet per a elaborar una bona classe?

En primer lloc diré que jo crec que la majoria de alumnes d’escola/institut no saben tirar la informació bona de la dolenta així com tampoc saben on han de buscar-la. Pot ser siga massa rotunda afirmant açò però em base en la pròpia experiència, ja que jo (i la majoria dels meus companys) vam arribar a la universitat sense saber buscar bé la informació. Personalment, desconeixia l’ús de les bases de dades així com de les revistes digitals científiques, és pot dir que en primer de carrera era una total analfabeta de la recerca de informació a la xarxa. Tampoc es pot dir a avui en dia (després de 3 anys) siga una experta (ni molt menys) però em queda el consol de saber que no tot el que diu Internet es de veres y que he de saber qui escriu la informació per poder contrastar si es o no un entès del tema en qüestió. És a dir, si en 2n de Batxiller haguera tingut que buscar informació sobre la psicologia esportiva, segurament haguera acabat al en els tres o quatre primers enllaços del google, ara buscaria articles científics que parlaren del tema, miraria qui els ha escrit i buscaria més articles seus així com la seva biografia.

En el tema de si els professors estan o no preparats per a les noves tecnologies, he de dir que, al meu parer, els professors de escoles/instituts no deuen estar massa preparats, i torne a la experiència personal al referir-me a tots aquells professors d’universitat que se’ls fa una muntanya tot el que tinga que veure amb ordinadors si els traus del “power point”. Així que veent com estan les coses per ací (per la universitat) i recordant com les vaig deixar a d’institut, puc fer-me una idea de com aniran les noves tecnologies...

Cert és que també m’he trobat amb professors (en la carrera) que dominen a la perfecció les noves tecnologies i inclús ens fan participar mitjançant elles en les seves assignatures, faig referència, com no, a aquesta assignatura (Teoria i pràctica del currículum) i a la de Projectes y materials curriculars, que m’han donat a conèixer els blocs i les seves utilitats.

Jo crec que s’hauria de formar millor als professors que no foren eficients en aquest camp, ja que com s’ha dit moltes vegades, el bon professor es aquell que mai para d’aprendre.

D’altra banda he de dir que per a mi, una classe pot ser bona sense cap ajuda tecnològica, ara bé, els alumnes poden considerar-la mes “entretinguda” si el professor s’ajuda de materials tecnològics (power ponit, vídeos, imatges, cançons...).

1 comentario: